Türkiye'de vatandaşlık almak isteyen yabancı birinin uygulaması gereken adımlar aşağıda yer almaktadır ;

  1. Vatandaşlık türleri: Türkiye'de vatandaşlık almak için farklı yollar vardır. Bunlar arasında doğumla Türk vatandaşlığı, soy bağıyla vatandaşlık, evlilik yoluyla vatandaşlık, sürekli ikamet yoluyla vatandaşlık ve yatırım yoluyla vatandaşlık gibi yöntemler bulunmaktadır.

  2. Vatandaşlık başvurusu için gereklilikler: Vatandaşlık başvurusu yaparken belirli gereklilikleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Gereklilikler, başvurduğunuz vatandaşlık türüne göre değişir. Genel olarak, başvuruda bulunan kişinin belirli bir yaşta olması, belirli bir süre Türkiye'de ikamet etmiş olması, Türkçe dil yeterliliği, sağlık kontrolü, güvenlik araştırması, ekonomik veya sosyal bağlantılar gibi faktörler göz önünde bulundurulur.

  3. Başvuru süreci: Vatandaşlık başvurusu için başvuru formunu doldurmanız ve gerekli belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Başvuru formu ve belgeler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya ilgili yerel nüfus müdürlüklerine teslim edilir. Başvurunuzun değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması bir süre alabilir.

  4. Vatandaşlık hakkında bilgilendirme sınavı: Türk vatandaşlığına başvururken, Türk tarihini, kültürünü, dilini ve vatandaşlık haklarını ve görevlerini öğrenmek için vatandaşlık hakkında bilgilendirme sınavına tabi tutulabilirsiniz. Bu sınavda başarılı olmanız gerekmektedir.

  5. Uzun süreli ikamet süreci: Türkiye'de en az beş yıl sürekli ikamet etmiş olan ve diğer belirli şartları sağlayan kişiler, uzun süreli ikametle Türk vatandaşlığına başvurabilirler.

  6. Yatırım yoluyla vatandaşlık: Türkiye'de belirli bir yatırım yaparak vatandaşlık almak da mümkündür. Bu, belirli bir mülk satın alma, sermaye yatırımı, istihdam yaratma gibi yatırım koşullarını yerine getirmeyi gerektirebilir. Bu yolla vatandaşlık başvurusu yapacak kişiler, yatırım tutarına ve diğer şartlara bağlı olarak belirli bir süre Türkiye'de ikamet etmiş olmalıdır.

Vatandaşlık işlemleri karmaşık olabilir ve bireysel duruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Başvuru süreci ve gereklilikler hakkında güncel bilgilere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesi veya yerel nüfus müdürlüklerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, bir avukat veya uzman danışmanlık hizmeti almanız başvuru sürecinde size yardımcı olabilir.

01

image

Hızlı Ve Profesyonel

Çalışmalarımız da, vaktinizin ne kadar değerli olduğunu göz önünde bulundurarak işlem sağlıyoruz.

02

image

Uzman Müşteri Hizmetleri

Sorularınıza yanıt alabileceğiniz uzman müşteri hizmetleri personellerimiz ile anında sorulara yanıt alabilirsiniz.

03

image

Analiz Ve Çözüm Odaklı

Süreçlerimizde analiz ve çözümü kullanıyoruz. Bu yüzden müşterilerimize şeffaf ve kaliteli hizmet sunuyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

Soru 1: TL ile ev satın alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 1: Hayır. 400 bin doları bankaya götürüp bozdurmalısınız, karşılığında elde edeceğiniz TL’yi de satıcının banka hesabına göndermelisiniz.

Soru 2: 13.01.2017 tarihinde 400 bin dolar değerinde taşınmaz almıştım, vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 2: Hayır. 12.01.2017-18.09.2018 tarihi arasında alınan taşınmazlar için vatandaşlık rakamı 1 milyon dolar, 18.09.2018 tarihinden sonra satın alınan taşınmazlar için 400 bin dolardır.

Soru 3: Tapudan değil de noterden satış vaadi sözleşmesi ile taşınmaz alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap: 07.12.2018 tarihinden sonra noterden satış vaadi sözleşmesi ile satın alınan taşınmazlar ile de vatandaşlık alınabilir.

Soru 4: 2016 yılında bir taşınmaz almıştım, vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 4: 12.01.2017’den önce satın alınan taşınmazlar ile vatandaşlık alınamaz.

Soru 5: Eşim, çocuğum ya da şirketim üzerine taşınmaz alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 5: Alamazsınız. Vatandaşlık başvurusunu kim yapacak ise onun adına taşınmaz alınmalıdır. Şirket adına adına alınan taşınmaz ile vatandaşlık alınamaz.

Soru 6: Ben 400 bin dolar taşınmaz alsam eşim ve çocuklarım da vatandaş olur mu?
Cevap 6: Evet. 400 bin dolarlık taşınmaz alarak kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarını vatandaşlık alabilirsiniz.

Soru 7: Vatandaşlık için sadece konut mu alabiliyorum?
Cevap 7: Hayır. İşyeri, arsa, tarla, bahçe de alabilirsiniz.

Soru 8: Noterden satış vaadi sözleşmesi ile arsa alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 8: Hayır. Noterden satış vaadi sözleşmesi ile ancak kat irtifakı ve kat mülkiyeti olan taşınmaz alarak vatandaşlık alabilirsiniz. Noterden arsa, tarla, bahçe satış vaadi sözleşmesi ile alarak vatandaşlık alamazsınız.

Soru 9: Toplam değeri 400 bin dolar olan 5 tane taşınmaz alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 9: Taşınmaz sayısı önemli değildir. Alınan taşınmazların toplam değeri önemlidir. Bir başka deyişle 1 tanesi 40 bin dolar olan 10 tane de alabilirsiniz. Ya da 150 bin dolarlık ev, 250 bin dolarlık arsa alarak da vatandaşlık alabilirsiniz.

Soru 10: Değeri 800 bin dolar olan taşınmazın ½’sini alarak vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 10: Hayır. Hisseli taşınmaz ile vatandaşlık alınamaz. Taşınmazın tek başına maliki olmanız gerekiyor.

Soru 11: Bir taşınmazın 10 tane hissedarı var. Ben tüm hissedarlardan bu taşınmazı alsam, tek başına malik olsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 11: Evet alabilirsiniz. Burada önemli olan satanların hissedar olması değil, alan kişinin tek başına malik olmasıdır.

Soru 12: Daha önce vatandaşlık almak için sınır 250 bin dolar idi, o zaman ben 250 bin dolarlık bir taşınmaz almıştım, vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 12: Hayır. Bu durumda 150 bin dolarlık bir taşınmaz daha alıp 400 bin dolara tamamlarsanız vatandaşlık alabilirsiniz.

Soru 13: Henüz inşaatı başlamamış bir projeden taşınmaz alsam, vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 13: İnşaatın başlamadığı eksper raporundan anlaşılıyorsa vatandaşlık alamazsınız. O halde inşaatın başlamasını beklemeniz gerekir.

Soru 14: İnşaat başlamış ama henüz tamamlanmamış bir projeden taşınmaz alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 14: Evet alabilirsiniz. Bu halde eksper raporunda değer şöyle tespit edilir: İnşaat bitse idi taşınmazın değeri ne kadar olurdu.

Soru 15: Taşınmazı 400 bin dolara aldım ama satıcı tapuda daha düşük göstermek istiyor, bu durumda vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 15: Alamazsınız. Üç rakamın 400 bin dolar olması gerekir. Bir eksper değeri, iki tapu değeri, üç alıcıya banka üzerinden ödenen para. Bu üç rakamın da 400 bin dolar olmasına dikkat ediniz.

Soru 16: Satış yapacaktık, son anda satıcının işi çıktı. Şimdi yeniden ekspertiz yaptırmak mı gerekiyor?
Cevap 16: Hayır. Bu raporlar 3 ay geçerlidir. Üç ay içinde tapu devrini yapabilirsiniz.

Soru 17: Ekspertiz raporu dolar olarak mı çıkıyor? TL. olarak çıkıyorsa bu değerin 400 bin dolar olup olmadığını nasıl anlıyoruz?
Cevap 17: Hayır. Rapor TL. olarak çıkıyor. Rapordaki miktarı, bir gün önceki döviz kuruna bölerseniz sonucu bulursunuz. Örneğin rapor 30.05.2023’de 8 milyon lira çıktı, 29.05.2023 kuru 20 lira, bu halde 8milyonlira/20lira=400 bin dolar.

Soru 18: Vatandaşlık almak için bankada 400 bin dolar bozdurmamız gerekiyor. Banka bir belge veriyor mu bize, bu belgede ne yazması gerekiyor?
Cevap 18: Evet. Banka döviz alım belgesi veriyor. Bu belgede alıcının adı, soyadı, pasaport numarası ya da yabancı kimlik numarası, taşınmazın bilgileri, ne kadar döviz bozdurulduğu bilgileri olması gerekir.

Soru 19: Tapuda satın alma tutarını dolar olarak gösterebiliyor muyuz? Noterde satış vaadi sözleşmesi yaparsak satın alma tutarını dolar olarak gösterebiliyor muyuz?
Cevap 19: Tapuda yalnızca TL gösterilir ama noterde satış vaadi sözleşmesinde TL. de gösterilebilir, dolar da gösterilebilir.

Soru: 20: Satıcı, satış bedelinin bir kısmını ya da tamamını elden almak istiyor, ne yapmalıyım?
Cevap: Mutlaka ödemenin tamamını banka yolu ile alıcının hesabına yapmalısınız. Çünkü tapu dairesi vatandaşlık işlemi yapılması için mutlaka banka dekontunu isteyecektir.

Soru 21: Satıcı, satış bedelinin bir kısmını ya da tamamını bir akrabasının ya da şirketinin hesabına göndermemi istiyor, ne yapmalıyım?
Cevap 21: Ödemenin tapuda adı yazan kişi ya da şirketin hesabına yapılması gerekir. Satıcının eşine ya da herhangi bir kişiye yapılan ödemenin dekontunu tapu dairesi kabul etmez.

Soru 22: Satıcı, sen ödemeyi yap, sonra gidip tapu devrini yapalım diyor. Ama ben satıcıya güvenmiyorum ya tapu devrini yapmazsa ya da başka nedenle yapılamazsa ne olacak?
Cevap 22: Taşınmaz alım-satım işlemlerinde güvenli ödeme yöntemleri var. Bununla ilgili tapu dairesinden bilgi isteyebilirsiniz.

Soru 23: Taşınmazı taksitle aldım, bu durumda vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 23: 12.01.2017 tarihinden sonraki her bir taksitin ödendiği tarihteki kura göre hesap yapılır. 24.01.2022 tarihinden sonraki ödemelerde ise bankaya döviz bozdurmak ve döviz alım belgesi almak zorunludur.

Soru 24: Taşınmazı bir Türk’ten almam gerektiği söyleniyor, doğru mu?
Cevap 24: Doğru. Taşınmazın bir Türk’ten ya da % 100 Türklerin sahibi olduğu bir şirketten alınması gerekmektedir.

Soru 25: Taşınmazı bana satan Türk, bu taşınmazı bir yabancıdan almışsa sorun olur mu?
Cevap 25: Taşınmazı satan Türk, eğer bu taşınmazı daha önce sizden ya da akrabalarınızdan, ya da sizin ya da akrabalarınızın ortağı olduğu şirketten almadıysa sorun olmaz. Yani taşınmazı size satan Türk, bu taşınmazı sizinle hiç alakası olmayan bir yabancıdan aldıysa bu durumda sorun olmaz. Ancak bu taşınmazı size satan Türk eğer başka bir yabancıdan aldıysa bu alım tarihinden itibaren 3 yıl geçmiş olmalıdır.

Soru 26: Ben bir Türk’üm, bir yabancıya evimi yaptırdım, yani yabancıdan satın almadım, sadece ona yaptırdım. Bu halde taşınmazımı vatandaşlık almak isteyen bir yabancıya hemen satabilir miyim?
Cevap 26: Evet satabilirsiniz. Yabancı kişinin size evi yapması farklı, size evi satması farklı şeydir.

Soru 27: Babam Türk vatandaşı ama ben yabancıyım. Babamdan taşınmaz alarak Türk vatandaşı olabilir miyim?
Cevap 27: Hayır. Taşınmazı aldığınız kişinin akrabanız ya da akrabanızın ortak olduğu şirket olmaması gerekir.

Soru 28: Yabancı bir şirketin yaptığı bir evi alsam vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 28: Bazı şartları taşıyorsa evet alabilirsiniz. Örneğin: Bu yabancı şirketin Tapu Kanunu 36. madde şartlarını taşıması lazım, bu şirketin taşınmazın maliki olması lazım, inşaat ruhsatında bu şirketin adının olması lazım.

Soru 29: Bir arkadaşım evi üzerinden vatandaşlık aldı, aradan üç yıl geçti, bu taşınmazı alsam ben de vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 29: Hayır. Bir taşınmaz, yalnızca bir kez vatandaşlık için kullanılabilir.

Soru 30: Vatandaşlık aldıktan sonra taşınmazı satabilir miyim?
Cevap 30: Taşınmazı üç yıl boyunca satamazsınız.

Soru 31: Vatandaşlık aldıktan sonra bu taşınmazı aldığım kişiye geri satsam ne olur?
Cevap 31: Vatandaşlığınız iptal edilebilir. Aldığınız kişiye ya da şirkete satmamalısınız.

Soru 32: Bir miktar döviz kredisi kullanıp taşınmaz almak istiyorum, bu halde vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 32: Satış bedelinin bir kısmı çekilen kredi ile bir kısmı nakit ödenecek. Bu durumda nakit ödenen kısım dikkate alınıyor. Örneğin 1 milyon dolarlık bir ev aldınız 400 bin doları nakit, 600 bin doları kredi ise o zaman vatandaşlık alabilirsiniz.

Soru 33: İpotekli ya da hacizli taşınmaz alarak vatandaşlık alabilir miyim?
Cevap 33: Evet alabilirsiniz. Ancak burada satış bedeli olarak ödediğiniz tutar dikkate alınacaktır.

Bizi Arayın
× Müşteri Hizmetleri